Окръжна прокуратура - София установи, че са налице основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Община Ботевград – Георги Георгиев, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причината – той не е излязъл от фирмата си.

След проверка е станало ясно, че градоначалникът е управител и съдружник в търговско дружество – „Керам -97“ООД. Преди встъпването си в длъжност през 2011г., а и до момента не е подавал молба да бъде изключен от дружеството. Това е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, посочват от прокуратурата.

ОП-София е сигнализирала в Общинската избирателна комисия в Ботевград още на 5 юни т.г., но на 26 юни от ОИК са отказали предсрочно да прекратят мандата на Георги Георгиев.

Решението е протестирано пред Административен съд – София област и предстои разглеждане на делото.

Прокуратурата се самосезира след репортаж, който bTV излъчи преди време. Стоян Георгиев разказа за фирма от Ботевград, спечелила апетитна обществена поръчка. Става въпрос за превоз на земна маса. Според общински съветници от Ботевград общината плаща за 10 километра път, докато реално изминатото разстояние е само 500 метра.

Кметът твърди, че е жертва на политическа интрига.

Пред bTV премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ в Ботевград ще заложат на друг кандидат за местните избори.