На 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим бяха осъдени тримата сирийски граждани, задържани у нас и обвинени в терористична дейност, съобщава репортер на bTV Новините.

Специализираният съд прецени, че Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са пристигнали у нас с цел извършване на терористичен акт в чужбина, но ги оправда по обвинението, че са част от "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

6 години затвор поиска и прокурор Софрониева.

От държавното обвинение посочват като основни доказателства снимки на бойци от терористичните организации, намерени в мобилните им телефони и комуникацията им чрез есемеси с неустановени по делото лица. Съобщенията били със съдържание като "Идвам при теб и умирам преди теб".

Защитен свидетел, който се е запознал с подсъдимите на Централна гара, разказва, че единият от мъжете се изказал негативно за египетския президент (дошъл на власт след военен преврат срещу „Мюсюлмански братя” – б.р.) и от това си направил заключението, че общува с хора, които имат терористични подбуди.

Тримата на признават вина. В последните думи си думи, те заявиха, че не са терористи. Единият отивал в Турция да се жени, всички имали роднини в Турция и искали да ги видят, затова отивали там. И тримата са със статут на бежанци в Германия.

Осъдените ще обжалват.

Това е второ дело за тероризъм у нас, което наближава финал. Младият Иван Захариев получи 4 години лишаване от свобода заради подготовка на терористичен акт – присъда, която обжалва.