Условна присъда за лъжесвидетелстване получи съдебният лобист Красимир Георгиев – Красьо Черния. Магистратите оцениха вината му на две години лишаване от свобода, с три години изпитател срок.

През целия си съзнателен живот съм живял според повелите на закона, включително и по време на следствията, които са се водели срещу мен, заяви Георгиев преди да чуе присъдата си. Прокуратурата пък настоя той да получи ефективно наказание от две и половина години затвор.

В пледоарията си прокурорът заяви, че плевенският бизнесмен е уронил престижа на съдебната власт. Това странно твърдение, за човек, които е извън съдебната власт, изуми присъстващите в залата.

Красьо Черния бе изправен пред съда за лъжесвидетелстване, тъй като при първоначалните си показания покрай скандала, за назначения „под масата” в съдебната власт, е заявил, че не познава магистрати. Разпечатките на телефонните му разговори обаче показаха дълбоките му контакти с редица магистрати.

В последната си дума пред съда Георгиев заяви за пореден път, че в протокола от разпита му, прокурор Първолета Никова, не е приложила отговорите на редица въпроси. Липсвало и обяснението на Черния, че не познава членове на ВСС, които срещу 200 000 кадрували в системата, но по принцип се познава със съдии.

След като чу наказанието си Красьо Черния коментира, че уважава волята на съда, но ще обжалва присъдата.

Честно казано, не очаквах тази присъда, мислех, че все пак като погледнат доказателствата и видят, че нямам зададени конкретни въпроси по делото и много други такива доказателства, и че прокурорът, който ми образува делото, е разпитван като свидетел, това ще бъде отчетено. Явно е отчетено нещо друго", каза Георгиев.

Срещу Красьо Черния тече и процес за укриване на данъци. За разлика от делото за лъжесвидетелстване обаче той върви при закрити врата, тъй като прокуратурата приложи в материалите по казуса телефонните справки на Георгиев от разговорите му с магистрати, въпреки че те нямат никакво отношение към доказването на данъчното престъпление.