Прокуратурата поиска по 20 години затвор за подсъдимите Светлозар Стоянов, Вили Георгиев и Александър Данаилов за зверското убийство на студента Стоян Балтов, съобщи "Правен свят".

На петата година делото срещу тримата подсъдими най-после е на път да приключи на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС). Внасяне на делото, връщане, доразследване и повторно внасяне, последвано от множество разпити, експертизи и отлагания, съпровождаха процеса през последните години.

Според обвинението, и тримата са извършили убийството по хулигански подбуди, на обществено място и с непредизвикана употреба на сила. Като частни обвинители и граждански ищци по делото са конституирани родителите на Балтов, които се присъединиха към поисканите от прокуратурата наказания. Според тях няма смекчаващи вината на подсъдимите обстоятелства, целта им е била да си доставят удоволствие с побоя.

Стоян Балтов бе пребит до смърт на 5 декември 2008 г. Студентът и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека, но на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата, както и удари с тъпи и твърди предмети.

Още на следващата година делото бе внесено в съда, но тогава обвинени за убийството бяха само Георгиев и Данаилов. Свидетелски показания обаче показваха, че пряко и дейно участие в побоя е имал и Светлозар Стоилов, който тогава бе само свидетел.

На 17 юли 2009 г. съдия Петя Крънчева върна делото на прокуратурата с мотив, че са констатирани противоречия във внесения от прокуратурата обвинителен акт, които представляват "сериозна непоследователност в тезата". Близо година отне делото отново да стигне до СГС, за да тръгне на 30 април 2010 г.