Пловдивски полицаи неутрализираха група, занимала се с изкупуване, преправяне и разпространение на фалшиви български документи, съобщиха от МВР.

Група от четирима мъже доставяла лични карти, свидетелства за управление на МПС и паспорти по поръчка на 44-годишен пловдивчанин, който организирал по-нататъшното им преправяне.

Освен че приемал заявки за изготвяне на фалшиви документи на турски граждани, желаещи да преминават свободно границите на ЕС, той организирал и превоза им в страната.

За целта 44-годишният мъж поддържал контакти с двама превозвачи от Врачанска област, които вземали чужденците на българо-турската граница и ги транспортирали до границата ни с Румъния. За изготвянето на фалшивите документи се ползвал от услугите на друг пловдивчанин – 40-годишен криминално проявен и осъждан за подобно престъпление.

При претърсване на два адреса в Пловдив са намерени изкупени истински документи за самоличност, заготовки за фалшиви, снимки и компютърна конфигурация. Там били заловени и четиримата мъже, всички от Пловдив.

В момент на уговаряне на нова поръчка за фалшиви документи на 22 май са задържани и двамата мъже организатори.

Срещата била в апартамента на единия. От там полицаите иззели две компютърни конфигурации, лаптоп, цветен принтер, скенер, преносима памет със 152 файла със сканирани български документи за самоличност, специализиран софтуер, множество заготовки за документи, специално фолио и ламинат.

Били са открити испанска шофьорска книжка, преправена лична карта и голям брой снимки с прикрепени към тях данни за ЕГН, имена, ръст и тегло. Намерени били и дипломи за средно образование, ловни билети, свидетелства за съдимост, множество печати на различни държавни институции.

По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в Районна прокуратура.