Палестинският гражданин Омар Зайед беше намерен мъртъв в посолството на държавата Палестина в София тази сутрин. 

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 малко след 7:30 ч. 

Снимка: IBA news, Israel channel 1

„Получен е сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице в резултат на упражнено насилие на територията на посолството. На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици”, съобщиха от прокуратурата.

Снимка: Ладислав Цветков

В 9:40 ч. посланикът на Палестина е дал разрешение разследващият екип да влезе в района на посолството.

От направения оглед на мястото и събраните досега доказателства се предполага, че Омар Зайед е бил бутнат от един от по-високите етажи на сградата на посолството.

В първи коментар на ситуацията главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че мъжът е бил жив при пристигането на екипите на Бърза помощ, но последствие е издъхнал.

Снимка: Ладислав Цветков

Официално се знае, че Зайед е бил осъден на доживотен затвор от Окръжния съд на Йерусалим за политическо убийство на студент през 1986 г. Тогава той е бил член на Народния фронт за освобождение на Палестина.

Снимка: Ладислав Цветков

Четири години по-късно успява да избяга, а от 2012 г. пребивава у нас и му е издадено разрешение за пребиваване в България.

Снимка: Ладислав Цветков

Женен е за българска гражданка и има три деца. По време на пребиваването си у нас се е движел с истинското си име.

От декември м.г. има официално искане от Израел той да бъде върнат в Йерусалим, където да излежи доживотната си присъда.

Снимка: Ладислав Цветков

В началото на януари 2016 г. Върховната касационна прокуратура обяви, че Зайед е издирван от всички полицейски органи в страната.

Досега не е бил открит.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди минути премиерът Бойко Борисов направи първи коментар на трагичния инцидент. По време на визитата му в Израел и Палестина и двете страни са повдигнали въпроса за Зайед, коментира Борисов.

„И на двете страни сме им казали, че (действаме) само по официален ред. А те са ни задали, мисля, че през прокуратурата искане. Съдът трябваше да реши дали да бъде екстрадиран или не. Така че и на двете страни сме казали, че България е правова държава и се действа само по закона”, заяви министър-председателят.