Основният свидетел по делото срещу Алексей Петров съобщи, че преди месеци е получил предупреждение за готвен атентат срещу него. Георги Цветанов даде показания пред Софийски градски съд, в които обаче не бе категоричен дали зад заканата стои бившата барета, предаде БНР.

Преди разпита наблюдаващият прокурор Светлозар Костов заяви, че няма данни за последните заплахи към Цветанов, но това за него не било новина, тъй като периодично се появявали заплашвани свидетели. По тази причина, обясни Костов, са им предлагани всякакви форми на защита, включително и включване в програмата за защита на свидетелите, но те отказвали. Като цяло обаче след вкарването в ареста на Петров няма особено разколебани свидетели.

Показания днес даде и съпругата на Цветанов - Красимира. Тя потвърди, че мъжът й е бил малтретиран от Алексей Петров и е останал без имоти и картини. Свидетелката обаче не успя да разкаже как през 1996 и 1997 година – по време на кризата в България, той е успял да се сдобие с всичко това.

Липсата на обяснение отвори вратичка пред адвоката на бившия служител на ДАНС Васил Василев да попита риторично защо не се разследва имуществото на Георги Цветанов. Юристът припомни, че срещу бившия банкер са се водили дела за източване на Първа частна банка - "Левски", но тази тема вече не се коментира.

По този повод прокурор Костов заяви, че факти по делото не се крият: „Георги Цветанов е основен свидетел в частта на делото "Октопод", която касае негови имущества и такива, притежавани от негови фирми. За останалите обвинения той не е основен свидетел. Има информация, че срещу него се водят разследвания и проверки, има иззети документи, които са приложени по делото. Ние не крием факти”.

По отношение на свързването на политически лица с делото, той каза: „Богомил Бонев ще бъде разпитан, както и други свидетели, които ще разкрият по-големи подробности за връзките на подсъдими лица с хора от властта и може би политически субекти. Такива показания има в досъдебната фаза. Не смятам, че трябва да се крият подобни връзки. Дали е мафия или организирана престъпност, е въпрос на преценка, която зависи от много неща, ще коментирам това на края на делото. Това, което аз като прокурор съм преценил, е повече от организирана престъпност, и има връзка с властимащи”.

Държавният обвинител допълни, че до края на тази година делото ще започне да се води срещу организирана престъпна група, а не само срещу Петров, когато ще навлезе в етап на принудително събиране на дълговете.