8 от заловените снощи митничари на Капитан Андреево остават в ареста. Срещу тях има повдигнати обвинения за организиране на престъпна група и вземане на подкуп в размер на близо 15 хиляди лева.

При операция "Митница" снощи бяха задържани повече от 30 души. Останалите са разпитани и освободени.

В главен митничар и митнически специалист са открити 14 хиляди лева в различни валути - евро, долари, турски лири. Според обяснението на служителите, парите били намерени в тоалетната на пункта.

Днес са обискирани домовете на двама от служителите. В единия от тях е открита каса с пет хиляди долара. Същата сума, скрита под дюшек, е намерена и в другото жилище.

Групата е разработвана близо три месеца. В разследването са използвани СРС-та, слушани са телефони, а камера е филмирала всяко делба на парсата. Твърда такса за рекет не е имало, плащало се е според наличните джобни на тираджиите

"Когато влезе един от тираджията, когато трябваше да му оправят документите, направо си му поискаха пари да остави. Той каза че има 130 евро, които са му необходими за моста, който трябва да минава - Дунав мост. И те му казаха, не се притеснявай - 30 евро е моста и стоте евро му ги прибраха", разказа вътрешният министър Цветан Цветанов.

Засега полицията няма доказателства дали митничарите са се отчитали по- високо в йерархията. Най- високопостованият от задържаните е Стефан Костадинов - бивш зам.-шеф на митница Свиленград, който в момента е главен митнически инспектор на пункта.

Митничарите срещу които вече има повдигна обвинения остават в ареста за 72 часа. При обиск в довомете им, полицията открива няколко каси пълни с пари

Засега от митница Свиленград отказват всякакъв коментар по темата. В официално съобщение до медиите, шефът на агенция митници Ваньо Танов заклейми порочните практики и благодари на бившите си колеги от ГДБОП.