Бившият премиер Пламен Орешарски даде свидетелски показания тази сутрин в Съдебната палата в София по аферата „Батко и Братко”. Делото се води срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев.

На излизане от съдебната зала, Орешарски не отговори на нито един журналистически въпрос.

По време на съдебното заседание Орешарски даде свидетелски показания в качеството си на финансов министър по времето на правителството на Тройната коалиция. Той обясни, че финансирането на ЕК към Пътния фонд е спряло заради медиен шум, заради който европейските институции е нямало как да не реагират.

Орешарски обясни също така, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола на пътната инфраструктура. Извършен е одит от международна фирма по препоръка на ЕК.

Бившият финансов министър обясни още, че е имало спирания на плащания по ИСПА, но те нямат пряка връзка с фирма „Блиндер”. Министерството на финансите тогава редовно е превеждало средствата на Пътния фонд. Според него не са били констатирани щети за държавата.

За възлагането на обществените поръчки Орешарски каза, че всички процедури са минавали през областните структури, а изпълнителният директор (бел. ред. – Веселин Георгиев) е одобрявал на централно ниво.

Снимка: БГНЕС

На 4 януари 2013 г. бяха наложени обезпечителни мерки за възбрана и запор върху имуществото на станалия известен с аферата „Батко и Братко” Веселин Георгиев и неговата съпруга. Запорираното в полза на държавата имущество бе на стойност над 4 100 000 лева и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

На 29 октомври 2012 г. Градският съд, в лицето на съдия Петя Крънчева, даде ход на делото срещу Веселин Георгиев. Един от свидетелите, които бяха изслушани тогава, беше Христо Тодоров, главен одитор в Сметната палата.

Той заедно с още няколко експерти започва преди години проверка за финансовото управление на Пътния фонд през цялата 2006 година. В хода на проверката излизат публикации в пресата за злоупотреби, свързани с провеждането на обществените поръчки във фонда и по-специално с тези, спечелени от фирма „Биндер”. В следствие на това председателят на Сметната палата взима решение в обхвата на одита да се включат и процедурите с участието на тази фирма и свързаните с нея консорциуми.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер” АД, „Инмат” ООД, Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти”, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Договорите са за десетки милиона лева.