Неизвестни лица опожаряват къщи и автомобили на кметове, бизнесмени и общински съветници в Ломско. Полицията разследва случаите, но конкретни извършители не се съобщават.

Серията палежи започват в нощта срещу 18 юли. Атакувана е къща, в която живее управителят на общинската фирма "Чистота" и семейството му, включително дете и възрастна жена. Домът им е подпален със запалителна течност и огънят бързо го превзема. Те се спасяват през прозорец на първия етаж.

Общинският служител е в шок, страхува се за живота на семейството си и се въздържа от коментар пред камера.

Снимка: bTV

24 часа по-късно – през нощта срещу 19 юли, пламват два автомобила, паркирани пред дома на заместник-кмета Валентин Евтимов. Единият е негов, другият – на съпругата му.

"Нямам конфликт с никой, поне не знам да имам такъв. За мен ситуацията е абсурдна и абсолютно необяснима. Винаги досега колите са ни стояли на улицата пред къщата, аз дори нямам ключове на гаража, гаражите ми не се заключват.", коментира Евтимов пред bTV.

Той няма обяснение и за втория палеж, извършен дни по-късно, през нощта срещу 23 юли, и свързан с него косвено. Този път е подпален микробус, ползван от брата на Евтимов и собственост на фирма, управлявана от майка му.

Снимка: bTV

"Насочихме се вече към версии, които свързват вече двамата потърпевши. Явно се касаеше вече за продължавано престъпление, свързано с унищожаване на имущество на определен кръг от общественици, мога да кажа.", посочи началникът на полицейското управление в Лом гл.инсп. Владимир Владимиров.

Междувременно жертва на огнено нападение стават автомобилите и на семейството на кмета на с.Трайково Румен Радевски. Палежът на двата джипа е извършен в петък срещу събота, пламъците първа ги вижда дъщерята на Радевски около 4:00 часа сутринта.

Снимка: bTV

„Чух само едно гърмене на гумите, показвам се на терасата, гледам – двата джипа пламтят едновременно”, разказа тя. Семейството и хора от околните къщи опитали да спрат пламъците с пожарогасители и вода, но и двете возила са унищожени от пламъците.

Дошлите на място пожарникари загасили пожара преди да се е прехвърлил към една от къщите в селото.

Румен Радевски е кмет трети мандат, но е категоричен: „В никакъв случай не е свързано, няма за какво”. Съпругата му Детелина Радевска е едър земеделски производител, обработва хиляди декари земя. Освен това е секретар на ГЕРБ-Лом и общински съветник.

Може ли зад пожара да стоят икономически интереси? „Допускам го и това (…) Не е нормално в XXI век човек да се страхува да остави колата си пред дома си”, смята тя.

Кметът е на мнение, че с подобни палежи регионът се връща 15 години назад във времето и настоява за повече полиция и видеонаблюдение.

Почеркът на престъпленията е еднакъв, а работните версии са няколко. Допускат се както служебни, така лични и корпоративно-икономически интереси. Случаите са предадени на Районната прокуратура, чакат се пожаро-техническите експертизи.