В интернет свободно се продава устройство за улеснение на крадците. От няколко дни на свободна продажба са специални кукички за махане на алармите от дрехите. Конкретната обява е видяна 30-на пъти, а устройството се поръчва през куриер.

Поръчахме си и ние и отнесохме кукичката при охранителна фирма, продаваща такива аларми, за да изпробваме ефективността му. Кукичката действа при конкретен вид аларма и то минаващата за най-сигурна.

"Разпространена е много. Голяма част от търговските вериги в България имат корпоративни договори и получават дрехите си с такива системи за охрана", обясни Иван Маринов, фирма за аларми.

Магазините у нас признават солидни загуби от този тип кражби. Най-често крадците са непълнолетни и късат алармата, за да вземат дрехата.

"Доста сериозно удря по бизнеса ни, трябва да се погледне сериозно на това нещо. Не мисля, че е редно да се продават такива неща, защото това си е чиста кражба", заяви Габриел Николов, управител на магазин за дерхи.

Екип на bTV закупи устройството от интернет за 50 лева. Според охранителните фирми то струва стотинки.

Експертите смятат, че подобна кукичка може да бъде пусната за продажба само от вътрешни лица. Човекът, подал обявата в нашия случай, спря да отговаря, след като поръчахме стоката. В случая няма и закон, по който той може да бъде преследван.

Под обявата за продажба в интернет изрично е написано, че сайтът и продавачът не носят отговорност за последствията от използването на кукичката.