Очна ставка е единственият начин за установяване на истината по делото "Октопод". Това реши съдът, след като изненадващо в съдебната зала влязоха четирима неочаквани свидетели. Според тях обвинението не е проверило показанията на предишните свидетели по делото.

Свидетелите на обвинението срещу свидетелите на защитата

Само така ще стане ясно дали Пламен Устинов и Донка Митева са казали истината. Миналия месец, двамата се отказаха от първоначалните си показания и обясниха, че Алексей Петров ги е принудил да лъжесвидетелстват.

Но днес влязоха четирима нови свидетел и обясниха, че бившият служител на НСО Пламен Устинов тормози хората в района на Тетевен и е поискал пари от Алексей Петров, за да не свидетелства срещу него. Оказа се, че новите свидетели вече са разпитвани от ГДБОП, където са обяснявали за поведението на Устинов. Обвинението не се изненада.

Защитата поиска изменение на мярката на Алексей Петров

"Тъй като решението е взето въз основа на показанията на двама свидетели, които са компрометирани от днешните показания, помолихме да се промени мярката", заяви адвокат Ина Лулчева. "Разпитани бяха свидетели, които казаха, че Пламен Устинов доброволно е търсел контакт с Алексей Петров, че е ходел в къщата му, което той премълча пред съда, че е обяснил, че иска да му разкаже защо е било нападението, че е признал, че е получил пари от брат му", допълни адвокатът.

Един от извънредните свидетели днес даже каза, че опитът за покушение срещу Алексей Петров е поръчан от висш полицай. Дали това е така, за кого става дума и ще се промени ли мярката за неотклонение на Алексей Петров съдът ще реши след 10 дни.