„Приличам ли на убиец? Бият ме и ме тормозят. Тормози ме Йоско от Горна Оряховица”. Това заяви Илиян Здравков на излизане от съдебната зала във Велико Търново, след като местните магистрати го оставиха за постоянно в ареста по обвинението, че е убил студентката Вероника Здравкова.

Според обвинението са налице всички доказателства, че 40-годишният Илиян Здравков е убиецът на 23-годишната студентка. Прокуратурата мотивира искането за постоянна мярка с високата обществена опасност на рецидивиста.

Служебният защитник на Здравков се съгласи, че това е единственият начин престъпната му дейност да бъде пресечена и не откри правни основания да поиска по-лека мярка за клиента си.

„Фактите и обстоятелствата, които са признати от него по делото, доказват, че той е извършителят, поне на настоящия етап, с неговите признания и с намерените веществени доказателства”, каза адвокат Кирил Станчев.

Той уточни, че клиентът му е убил Вероника Здравкова с брадва, а не с тесла, както се твърдеше до днес.

Обвинението срещу Илиян Здравков е за грабеж с последвало убийство. Законът предвижда наказание между 10 и 15 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотна присъда без право на замяна.