Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу бургаския общински съветник Венцислав Чамурджиев, обвинен в ръководенето на организирана престъпна група с цел незаконна банкова дейност.

Делото за лихварска дейност и изнудване е образувано през 2010 г. от Бургаската окръжна прокуратура. След събирането на доказателства за престъпната група обаче разследването е продължено по компетентност от Специализираната прокуратура.

Според нея Чамурджиев е раздавал кредити в евро и лева срещу средно месечна лихва от 10%. Раздадените осем лихвени заема на шест човека са за общо 1 570 000 лева. Кредитите са били краткосрочни, до 12 месеца, като лихвата е зависела от срока за издължаване - колкото срокът е бил по-дълъг, толкова изискваната лихва е била по-ниска. По-ниска е била лихвата и когато в залог са били предоставяни недвижими имоти.

В хода на разследването се установява, че след забавяне на погасителните вноски Чамурджиев, чрез своите помагачи в незаконната лихварска дейност, и преди всичко с "дясната си ръка" в престъпната структура Тодор Овчаров - Тафора, изнудва четирима от кредитополучателите със заплахи за физическа разправа и убийство на тях и на членове на семействата им, информира спецпрокуртурата.

Разследването установява, че лихвените заеми между 100 000 и 500 000 лв. са били предоставяни на лица, играещи хазарт в района на Бургас, или на бизнесмени, които не са отговаряли на условията за банкови кредити. Договарянето и връщането на кредитите в повечето случаи е ставало с посредничеството на доверените лица на общинския съветник – Георги Манчев и Тодор Овчаров.

Венцеслав Чамурджиев е с парична гаранция от 10 000 лв., а Манчев и Овчаров – с по 5 000 лева.