Обменни бюра печелят от туристите на морето с практики, които се движат по ръба на закона. Сарафите не могат да бъдат наказани, защото всичко което правят е позволено.

Репортерът на bTV Емил Митев кандидатства за касиер в едно от обменните бюра. Запознава се с жена на име Йова. Тя обяснява: „Ние сме няколко фирми под една шапка, като холдинг. Общото ни име „Топ чейндж груп”. Имаме 53 обекта на територията на Слънчев бряг. От "Елените" до Созопол”.

Първи урок от обучението е къде са водните знаци и видовете защити на валутата.

Колко е на таблото и колко е наистина

Ден втори. Обучението продължава – работа с компютър и с каса.

Веднага прави впечатление различните курсове, на които се купува евро например. Един след друг влизат двама клиенти. Първият обменя по курс 1,905. Следващият клиент обаче няма този късмет. На таблото до вратата курс купува е 1,905 и той мисли, че сменя пари по него. Реално обаче го прави на по-нисък - 1,86.

Снимка: btvnovinite.bg

Цената на 10 румънски леи тук е 4,11 лв. Поне на таблото. Реално обаче се обменя с 44 стотинки по-малко.

Не е незаконно

Оказва се, че подобна промяна в курса не е незаконна, стига разликата да варира с до 5% от официалния курс на БНБ. Ако има такова отклонение, двете страни трябва да са информирани, като това се удостоверява с подпис на бордерото.

В чейнджа, в който нашият репортер работи под прикритие заобикалят този член от Закона за дейността на обменните бюра с реда на подаване на документи и пари. За да няма възражения срещу по-ниския курс, винаги първо се дава бордерото за подпис, сумата в левове се изплаща след това.

Снимка: btvnovinite.bg

От НАП обясниха,  че тази практика е на ръба на закона, който позволява  разминаване до 5% в курса при сделка, но само при наличие на съгласие от двете страни, и се заканиха за нови проверки.

Започва мащабна акция на всички над 50 обекта на фирмата на морето.