Военният министър в оставка Николай Ненчев се сдоби с обвинение за престъпление по служба заради руските МиГ-29 

Според прокуратурата Ненчев не е изпълнил и е скрил договор с Москва за ремонта на самолетите, с което е нанесъл вреди за българската армия. Това е вторият министър на Реформаторския блок, който е обвинен в последните дни. По-рано здравният министър Петър Москов стана обвиняем заради скандала с турските ваксини.

Ненчев определи обвинението си като абсурдно и уточни, че е обвинен за това, че е нарушил интереси на компанията "РСК МиГ".

Според държавното обвинение Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военните средства от изтребителната авиация на ВВС.

Разследването на прокуратурата сочи, че на 26.4.2015 г. Министерство на отбраната е подписало два договора с „РСК МиГ” за удължаване на ресурса на два броя двигатели на самолети и ремонт им. В договорите е посочено и купуването на кутия за самолетен агрегат, като общата им стойност възлиза на 3 773 000 евро или 7 388 666 лв.

От държавното обвинение посочват, че Николай Ненчев поръчал на своя заместник Десислава Йосифова да прибере тези документи в служебната си каса и да не предприема никакви действия по изпълнението им.

Подобни указания Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца.

От прокуратурата посочват, че действията на Ненчев са довели до вредни последици за Българската армия, защото по този начин пилотите не са имали достатъчно летателни часове за годината.

От прокуратурата поясниха, че обвинението е за престъпление по служба, а не конкретно за сключените договори с Полша. Разследването не е установило нарушения при сключването им.

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка”.