Наематели на пасища,които получават субсидии за тях, секат масово и горите наоколо. Наш екип заедно с горски инспектори разкри подобна схема в Старозагорско.

Нарушителят е сключил договор с общината за стотици декари пасища. Докато ги чисти, сече гора. Машините се чуват в цяло Мусачево. Кметът Донко Дойчев знае, но няма правомощия да ги спре.

Снимка: bTV

„Доколкото разбрахме, едното почти е изсечено,което е 43 декара, другото е 23, в момента секат и него. Чувате машинките, които бръмчат, тези господа са влезли в държавен горски фонд”, посочва горският инспектор Юсеин Шакиров.

Фирмата, сключила договор е в края на селото. Собственикът се крие.

Този мъж опитва да избута екипа ни
Снимка: bTV

Истинската агресия срещу екипа ни започва когато опитваме да снимаме камионите с отсечени дървета.

...а този заплашва, че ще счупи камерата
Снимка: bTV

Бутат оператора, заплашват, че ще счупят камерата.

Подаваме сигнал на тел.112. Става ясно,че горските вече са съставили 8 акта,но сечта не спира. "С тези хвърчащи листове за почистване на пасища, до това води”, отбелязва Шакиров.

Според колегата му Георги Дончев актовете, съставени на секачи с неясни трудови правоотношения с фирмата може да доведат до това „един нискообразован служител” да излезе виновен, а шефовете му да излязат чисти.

Кметът на община Гълъбово е издал заповед за спиране на сечта. Ако фирмата изобщо бъде санкционирана, ще е с глоба от 100 до 3000 лева.