Досъдебно производство заради теча на информация към Евелин Банев – Брендо образува прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение. Макар и да е известно от думите на вътрешния министър Цветанов, че става въпрос за бивш висш служител на правоохранителната система, разследването засега се води срещу неизвестен извършител.

Това е така, защото МВР е предало само един единствен документ на прокуратурата, който е бил намерен в колата на Брендо. Преди два дни при обявяването на резултатите от операция „Кокаинови крале” стана ясно, че заради теч на информация към Банев през 2008 г. са били осуетени арести срещу групата, внасяла кокаин от Латинска Америка на територията на Италия.

Многократно вече бе повторено, че действията срещу Банев и компания са били обсъждани на оперативна среща между представителите на служби от Италия, Швейцария, България, Испания и Харватия. Само два часа след нея Банев е знаел за готвените действия, оплака се многократно вътрешният министър и обяви, че преводът на документа за предстоящата тогава операция е бил открит в автомобила на Брендо при ареста му.

Градският прокурор Николай Кокинов обясни пред bTV, че Брендо може да се е сдобил с документа и без помощта на други хора и докато това се уточни, делото ще се води срещу неизвестен извършител.

Възможно е да бъде изготвена и съдебна поръчка до Италия, тъй като разследването срещу Брендо е вървяло и там.