Здравният министър Таня Андреева е наредила проверка по случай на починала вчера млада жена и липса на дефибрилатор в линейката, пристигнала на място. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Проверката ще бъде извършена от Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Става дума за инцидента, след който почина фотографът Елизабет Димитрова. 40-годишната жена издъхна снощи в квартал "Надежда" в София. Димитрова е снимала абитуриентски бал. На тръгване обаче тя е припаднала до колата си. Повикана е "Бърза помощ", но по данни на близките й линейката е закъсняла близо час, което се е оказало фатално.

Информацията, съгласно получената в МЗ справка от отдел "Медицински дейности" към софийския Център за спешна медицинска помощ относно случая, показва, че
снощи в 20.31 ч., в районния координационен център на ЦСМП София-град постъпва сигнал за "припаднала и неадекватна жена на около 35 години".

В 20.42 ч. сигналът е предаден за изпълнение на д-р Соня Чакърова, пътуваща с кола от кв. "Овча купел -2". В 20.49 ч. медикът бил е на мястото на инцидента - ул. "Вардар", кв. "Надежда", блок 239.

Заварена е жена без дишане, с цианоза и с трайно разширени зеници. На електрокардиограмата е установена права линия. Въпреки това е опитано обдишване с маска "Амбу" и индиректен сърдечен масаж. В подобни случаи не се ползва дефибрилатор. При установяване на нормативни нарушения, отговорните лица ще понесат предвидените наказания и санкции, гарантират от МЗ.

За своите 20 години в системата на спешната помощ- д-р Чакърова няма нито едно нарушение. „Аз лично нямам никакви угризения, че можеше да направя нещо повече. От това състояние не мога да върна човек към живота”, каза тя пред bTV.

Аутопсията на тялото на Елизабет показва, че няма видими причини за смъртта. Роднините на фотографката възнамеряват да съдят спешната помощ и д-р Чакърова за немарливост.

На смяна в спешната помощ работят средно около 16 екипа. Според стандартите за град като София са нужни 35, а според европейските изисквания - двойно повече. В момента се търсят 95 медици, които да работят за заплати между 650 и 850 лева.