Полицията и ДАНС са разбили схема за пране на пари и източване на пари от банки. Това съобщи в Русе главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в присъствието на директора на ОДМВР-Русе Георги Великов, на окръжния прокурор Огнян Басарболиев и на следователи.

Става дума за трансгранична структура, която е създавала интернет страница, наподобяваща в голяма степен реална страница на банкови институции, основно на чужди банки - в Европа, в САЩ и в Австралия. Хакерите са заблуждавали титулярите на разплащателни сметки, използващи онлайн банкиране. Щетите за банките са за над 1 милиони евро.

Следователят Вярка Дудева обясни, че бандата използвала различни методи, като един от тях е свързан със заразяване на интернет сертификатите на чужди граждани с вируса "Троянски кон". По този начин се получава достъп до паролите и потребителските имена на титулярите на сметките, които са в чужбина.

Източените пари били насочвани към български граждани - физически лица, търговски дружества или еднолични търговци. Става дума за т.нар. "финансови мулета", които са имали в България между 3 и 6 сметки в различни банки.

Извършваните преводи са били в размер между 1000 и 250 000 евро. Не всички пари са могли да бъдат изтеглени, тъй като при част от случаите банките са усетели, че се касае за неправомерна транзакция.

Началото на операцията е било поставено на 28 март. Извършени са обиски на 36 адреса на територията на Русе, Варна и Разград. Иззети са 5 автомобила, мобилни телефони, СИМ-карти, устройства за онлайн банкиране, дебитни карти, лаптопи, таблети.

Окръжният прокурор Огнян Басарболиев заяви, че към момента е повдигнато обвинение на 8 души - шестима мъже и две жени, на възраст между 30 и 40 години, които са от Русе и Разград. Двама от тях са задържани за постоянно в ареста, един е с "домашен арест". Бандата е действала от 2011 г.

По делото предстоят множество действия в чужбина, свързани с установяването на хората, които са извършвали компютърните измами, както и на тези, които са получавали парите. Смята се, че крайните получатели са чужденци, като българите са били част от трансграничната организирана група. Разследването по случая продължава.