Евелин Банев-Брендо бе екстрадиран в Италия. От МВР съобщиха, че късно в четвъртък с полет от летище София за Рим е било осъществено предаването на българските граждани Евелин Банев-Брендо на 47 години и Матей Бонев на 36 години на италианските власти.

Процедурата е по силата на европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано. Двамата мъже бяха задържани в рамките на международната операция "Кокаинови крале" срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка.

Снимка:МВР

Първите петима от групата бяха предадени на италианските власти на 25 юни и 12 юли. Те са издирвани по конкретни обвинения в контрабанда на до 40 тона кокаин през Южна Америка към Европа между 2004 г. и 2007 г., като се предполага, че са работили за италианската мафия Ндрангета.

В България срещу Банев има повдигнато и друго обвинение – за пране на пари. Преди дни Софийски градски съд реши, че делото по това престъпление ще продължи на 24 октомври, като дотогава Брендо ще бъде изпратен на властите в Италия в изпълнение на европейската заповед за арест.

Съдът обясни, че подсъдимият ще бъде в Италия за срок от една година, като властите там се задължават да го връщат обратно в България за следващите съдебни заседания.