Райка Пандилева, мнимата медицинска сестра от Ямбол, която „предлага“ жилища и работа срещу сериозни суми, е мамила стотици хора не само в България, но и в чужбина. Сред тях са висши църковни служители.

Преди време, когато работела в Атина, Пандилева отишла на откриването на българската църковна община и започнала редовно да посещава богослуженията. Съобщила и че е майка на отец Амвросий. Скоро заминала за България и оттам започнала да звъни, че е тормозена и трябва да се върне. Връщането в Атина било изцяло за тяхна църквата, разказа пред bTV архимандрит Атанасий, протосингел на Западнато- и Средноевропейската Митрополия.

Снимка: bTV

„Започнаха лъжите на леля Райка, че дъщеря ѝ е много болна, детето на дъщеря ѝ болно, помогнете ми, дайте ми пари, при което ние ѝ давахме“, разказа отецът.

Лъжите продължили с месеци, а с тях растели и сумите, които давали на Пандилева.

Ужилените от нея в чужбина са десетки, твърди архимандрит Атанасий, шокиран, че измамницата използва вярата и църквата.

Снимка: bTV

„Вчера започнаха да ми звънят хора от Атина, останах с отворена уста, когато видях репортажа – тя отново използваше името на църквата, името на сина си, който е свещеник, и не мога да си представя на този човек какво му е в момента“, каза архимандритът.

Духовникът ще подаде жалба в полицията и призовава всички измамени да го направят.

След излъчването на репортажа много хора, измамени от Пандилева, писаха в социалните мрежи. Много от тях са готови да свидетелстват срещу нея.

Вижте повече във видеото: