5 тона оцетен анхидрид, който се използва за производство на хероин, беше задържан на „Калотина”, съобщиха от Агенция „Митници”.

Химикалите влезли у нас с камион от Босна и Херцеговина, в който трябвало да има соларни панели от хърватска фирма за получател в Турция. При преглед с рентген митничарите забелязали стока с необичайна плътност и започнали щателна проверка. Така били намерени 5 пластмасови съда с вместимост от 1000 литра.

Вътре имало безцветна течност с остър мирис на оцет, което се оказало именно оцетен анхидрид. От Агенция „Митници” посочват, че химикалът е относително евтин и се използва в кожарската промишленост, но освен това е прекурсор при изготвянето на хероин.

В случая заловеното количество е щяло да стигне за производството на 2 тона хероин за над 180 млн. лева.

Снимка: Агенция Митници

Шофьорът е задържан и ще му бъде повдигнато обвинение за контрабандата на химикала. Тя е ново явление по нашите граници.

Това е най-голямото количество оцетен анхидрид задържано от българските митници през тази година след като през април, отново на МП Калотина, митническите служители спряха „керван“ от три камиона, превозващи ябълки от Сърбия за Ирак. Между ябълките митническите служители откриха 178 туби с общо 3560 л оцетен анхидрид.