Служители на ГДБОП и на Агенция Митници осуетиха разпространението на 3,5 млн. къса контрабандни цигари. Предотвратената щета за бюджета възлиза на 1, 3 млн. лв.

Отделно са хванати и други 1,5 млн. къса цигари в склад в с. Нови хан.

Складът е собственост на бившия шеф на ДАНС Иван Драшков. Той отказа коментар. Прокуратурата е установила, че той не ползва склада, а го е дал под наем. В момента МВР издирва човекът, който го е наел. Докато не бъде открит, районната прокуратура в Елин Пелин не може да повдигне обвинение за откритата контрабанда.

Акцията е осъществена на 23 юли. Камионът с цигарите е бил засечен през нощта същия ден на ГКПП – Дунав мост с огромно количество контрабандни цигари. Той е пътувал за област София, съобщават от МВР.

От полицията припомнят, че на 23 юли през нощта бе предотвратен опит за пренасяне през ГКПП-Дунав мост Русе на 200 мастербокса (2 млн. къса) цигари без български акцизен бандерол. Задържаният товарен автомобил е пътувал от България за Румъния. В специално изграден тайник в предната стена на ремаркето на превозното средство бяха укрити кашоните с контрабандни цигари. Общата им стойност се изчислява на 750 000 лева по цени на съдопроизводството. Шофьорът на превозното средство, румънски гражданин, бе задържан в следствения арест с прокурорска мярка за 72 часа.