Между 3 и 6 хиляди евро са платили нелегалните мигранти, които катастрофираха с бус на АМ „Тракия” вчера. 10 души загинаха след като управляваното от непълнолетен водач возило се удари в крайпътно дърво.

Състоянието на двама от ранените остава критично.

Останалите оцелели бяха разпитани в болницата в Пазарджик, където ги пази полиция. Влезли са в страната през Турция, като през цялото време са били затворени в буса и не знаят откъде са минали.

„По техни думи са ходили 6 дни непрекъснато – по гори, през поляни. Бяха пълни с кърлежи”, разказа д-р Милко Петров.

Една от версиите е, че чужденци, които живеят в България, са организатори на канала. Според главния прокурор Сотир Цацаров доказателствата до момента показват доста по-примитивно организиран канал, отколкото този на аерогара София.

„Нека дадем малко време, за да се изясни хипотезата или да се подтвърди по-скоро хипотезата, че тези лица са чужди граждани, че тези лица са чужди граждани от така наречените рискови държави, които са превърнали бежанския статут в удобно прикритие за реализиране на престъпен бизнес”, призова той.

По думите му вече има сериозно количество информация за престъпната група, като през канали като нейния могат да минат и лица, които са заплаха за сигурността.