Шуменец предотврати телефонна измама, в която се оказа замесен, без да знае, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

55-годишният мъж за малко да изпълни ролята на куриер и да достави парите от подлъгана възрастна жена на нейните измамници.

Шуменецът бил пуснал обява за продажба на куче, на която отговорил мъж, но поискал да му закара животното в Русе, защото нямал възможност да пътува. Обещал да покрие пътните разноски, ако не се стигне до сделка. Шуменецът се съгласил.

В неделя сутринта получил обаждане от потенциалния клиент, които го помолил за услуга – да отиде до адрес в града, да вземе един сак и да му го занесе заедно с кучето.

Същевременно на 27 и 28 януари измамници манипулативно прилагали различни сценарии на 72-годишна шуменка. Започнали от сценария с болен роднина, който се нуждае от лечение и трябват пари. След като жената се усъмнила, че се опитват да я измамят, непознатите започнали да я заплашват, а накрая приложили и сценария „акция за залавяне на измамници“. В събота следобед успели да я убедят, че не са телефонни измамници и я накарали да постави всичките си пари и ценности в торба и да ги прибере в хладилника си, за да не може никой да ги намери, ако влезе в дома ѝ. В неделя около 10:00 ч. ѝ звъннали на стационарния телефон и ѝ казали, че трябва да постави ценностите в чанта. Жената изпълнила нареждането и сложила в сак събраните 7270 лв., 1120 евро, четири златни пръстена, синджир и два чифта обеци, увити в дрехи. Сака предала на появилия се на вратата шуменец.

Мъжът го взел и тръгнал към Русе, но след като няколко пъти по телефона му дали различни инструкции къде да отиде, той се усъмнил, обадил се в полицията и предал сака.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Подобна ситуация имало и в Кюстендил.

Възрастна жена била измамена от обадил ѝ се по телефона мъж, който се представил за полицай и помолил за съдействие за залавянето на престъпници. Той обяснил, че властите наблюдават измамници, но било добре да ги задържат с веществени доказателства. Затова жената събрала всички налични пари – 2378 лв., и златните накити и ги пуснала през балкона.

Мъжът, който трябвало да вземе парите, бил нает за куриер по телефона от фирма за дограма от Русе. Той бил пратен да занесе „чертежи“ за смяна на дограмата на жилище, а за изпълнението на курса щял да получи хонорар от 300 лв.

След като взел пакета, мъжът с изненада установил, че в него има пари и накити, разбрал, че това е измама и занесъл парите и ценностите в полицията в Кюстендил.

Парите и ценностите са върнати на жертвата. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил.