Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков получи две години и половина условно с три годишен изпитателен срок за нарушаване на служебните си задължения.

Той бе обвинен в длъжностно престъпление, довело до значителни щети за общинския бюджет. Лечков предоставил недвижим имот в Сливен - бивш казармен район, за ползване от местни фирми, без да проведе публичен търг или конкурс за сключване на договор за наем. С това ощетил общината с около 671 000 лева. Ямболският съд оправда Лечков по обвинението, че престъплението е особено тежък случай.

По това дело бившият футболист получава за втори път условна присъда. Първата от 3 години условно с пет години изпитателен срок бе произнесена през септември миналата година. При обжалването бургаските апелативни съдии сметнаха за необходимо да върнат делото на първа инстанция за ново разглеждане.

Това наложи делото да се гледа от нов съдебен състав с председател съдия Георги Карабаджаков. То продължи два дни с разпита на 20 свидетели и изслушване на експертизите на две вещи лица.

„Преди 7 месеца по същия начин само си размотаваме напред-назад телата. Аз не виждам какво да коментирам повече. През тези 8 години съм сложил над милиони подписи. Сметна палата и Агенция „Държавна финансова инспекция” - хората, които разбират, не са установили нарушение, не е престъпление. Прокурорът ми стана, имам чувството, че като гадже иска да ми бъде. Ние през 15 дена се виждаме, шесто обвинение ми повдига и т.н. И ще се размотаваме така и ще сме на първа инстанция”, коментира Лечков.