Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи по пътищата, съобщиха от спецпрокуратурата . Та са срещу служители на ДАИ-Стара Загора. Като обвиняеми са привлечени още четирима - двама служители на АПИ и двама директори на фирми.

Престъпната група е създадена с цел приемане на подкупи от транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за нуждите на "Автомагистрала Тракия"- "Лот 2 Стара Загора-Нова Загора", сочат доказателствата. Срещу 100 лв. месечно на камион контрольорите са "пропускали" да проверяват колите на въпросните фирми, които обикновено са били претоварени. По този начин превозвачите са реализирали хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при установено нарушение).

Групата е била ръководена от Ангел Димитров, началник на ДАИ-Стара Загора. В нея са участвали Деян Славов, Любен Мерджанов и Георги Георгиев, подчинени на Димитров.

Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени на Георги Апостолов, главен специалист "Мобилна група" в АПИ-София, Николай Василев, главен специалист в АПИ, Стоян Михов - координатор строителна механизация "Лот - 2" на АМ "Тракия" в "Пи Ес Ай" АД, и Динко Динев, управител на една от фирмите подизпълнители.

Апостолов и Василев са обвиняеми за получаване, а Михов и Динев – за даване на подкупи. Двамата служители от АПИ са действали независимо от колегите си от ДАИ-Стара Загора. Стоян Михов и Динко Динев са давали подкупи и на едните, и на другите.

Цитираните Георги Апостолов, главен специалист – „Мобилна група“ в АПИ, и Николай Василев – главен специалист в АПИ, не са служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 1 октомври 2011 г., уточниха от агенцията.