Километрична опашка от тирове се изви на „Кулата” след снощните арести на митничари. Около 6 км беше колоната от тежкотоварни камиони, които чакат да минат през границата.

Снощи движението беше пуснато около 2 часа, като колите минават по-бързо.  

След акцията на ДАНС и ГДБОП са задържани 23-ма души, от тях митнически инспектори и шефове на транспортни фирми, давали исканите подкупи.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че са извършени 83 претърсвания и обиски на лицата и да намерени 63 хил. лв. в домовете на митническите инспектори. „Част от тях всъщност са инспектори от Югозападна митница, друга част представители на търговски дружества, които са били принуждавани да търсят подкуп. Тази организирана престъпна група действа според нашите доказателства от месец март 2015 година до вчера, коментира Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Днес прокурорите ще преценят на колко и на кои да бъдат повдигнати обвинения.

Докато на границата арестуваха митничари, шофьор на камион разказа как многократно е бил принуждаван да дава подкуп, за да мине бързо.

„Тяхната работа цялата е подкуп, нищо друго. Не само на мен, на всичките. За 200 кг – в Румъния съм мерен, точен, влизам в България на Русе съм претоварен, или обратното. Обаче там са по-яки на пари, нашите се задоволяват с малко”, споделя той.

По думите му сумите са различни, няма регламент, дават се около 30 или 50 евро.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов посочи, че усложнената обстановка на "Кулата" ще продължи докато се съберат доказателствата, нужни на спецпрокуратурата да обвинят митничарите. Главният секретар на МВР Младен Маринов добави, че акцията е само по отношение на служителите на Митниците.