„Златомир Иванов – Баретата е бил информиран от висок източник в МВР за подготвяните от тях действия във връзка с отвличането на Адриан Златков”, каза журналистът Катя Илиева, която е работила и в ГДБОП в продължение на седем години.

„В шест часа сутринта той е бил готов, с багаж и адвокат, отворил е вратата, казал е „добър ден” на полицаите. Твърди се, че той е знаел точно колко адреса трябва да бъдат проверени”, допълва още Илиева.

Според нея делото срещу четиримата души, задържани във връзка с отвличането на Адриан Златков, няма да продължи дълго.

„Това, което се разбра в съдебната зала е, че са събрани косвени доказателства. Някои експерти казват, че не са прави така, особено що се касае до тежко престъпление като отвличането”, допълва Илиева.

Тя припомни разследването срещу бандата на „Наглите”, когато първо са събрани преките доказателства и чак тогава са извършени арестите.

„Когато се действа по-рано отколкото трябва, тогава и събирането на преки доказателства клони към нула. Няма да е изненада за мен, ако на следващото заседание тази група бъде пусната на свобода”, коментира Илиева.

Журналистът коментира и информацията, че задържаният и освободен под гаранция кмет на Септември – Марин Рачев е разполагал със справки от ДАНС.

„Там има т.нар. „брокери” – търговци на информация. Много хора, които са на оперативно ниво, правят разследвания, достигат до съществена информация, тя стига до началниците и те просто я продават”, поясни Илиева.

Тя допълни, че подобни документи могат да бъдат открити и в много други кметове.

По повод убийството на бизнесмена Петър Христов, Илиева поясни, че в края на миналата година той е закупил две каменни кариери на стойност 2 млн. евро заедно с хора на Делян Пеевски и Валентин Златев. С тях е трябвало да се осъществи строителството на АМ „Хемус”.

„Хора, близки до Петър Христов казват, че службите трябва да се поинтересуват от подобна сделка”, допълва Илиева.