Родното село – Карлуково, на великия композитор и автор на Дунавското хоро Дико Илиев се събра в салона на читалището, за да потърси сметка от полицията и от кмета. По три къщи на ден се плячкосват от малолетни крадци, а някои хора вече са отчаяни и изоставят имуществото си на вандалите. Наказани обаче няма.

„Искам да ви кажа, че сме тук, за да вземем най-адекватни мерки в така създалата се ситуация”, заяви шефът на ловешката полиция Георги Иванов. 01:04:02

„Каква е ползата, че вие казахте, че сте документирали? На 20-ти нас ни ограбват къщата и от тогава до сега, пребройте, всяка божа вечер по три кражби”, оплака се местна жена.

„Има жилища, които не се обитават, и ние не получаваме информация веднага. Така че, дайте да не говорим така общо, без да сме запознати с фактите и обстоятелствата”, отвърна Иванов.

Началникът на РПУ - Луковит Добромир Балев беше откровен пред хората и призна, че законите у нас не предполагат плячкосването на селата да спре.

„Казвам ви го, в голямата част тук извършителите са известни, извършителите ги знаем. Тези извършители до 4-5 часа е в полицията, работим с тях. Пускаме и те през вечерта, идвайки си тук, те бият още 3-4 къщи. Значи самият закон в тази си същност е несъвършен”, заяви Балев.

Хората, живеещи извън селото, пък не виждат смисъл да свидетелстват пред съда, защото вече познават законите и знаят, че дори да бъде доказана вината, извършителите няма да бъдат осъдени. „Тромава и бавна правораздавателна система. Няма какво да се лъжем. Това е истината”. Така местният луковитски полицай, нахвърлял набързо речта си в тефтер, прави толкова откровен анализ на причините за провала на системата.

От полицията обещаха специален полицай да отговаря за село Карлуково. Призоваха хората да сътрудничат на властите, като се включат в доброволни отряди. Обещаха да оборудват на селото с камери. Обещаха и още мерки, които предпочетоха да не разкриват. След месец ще има нова среща, за да каже народът има ли ефект от мерките.

До скоро Карлуково привличаше купувачи на имоти от цялата страна с големия туристически потенциал на пещерите наоколо и красивата природа. Но цяло поколение деца, родени и раснали във времена и култура, толериращи кражбите и беззаконието, вече са пораснали и не познават друг начин на препитание освен кражбите.