В столичния кв. Борово е заснето видеото, изобличило полицая, който взима подкуп от шофьор. Тази сутрин изобличеният катаджия е подал молба за пенсиониране, но с вчерашна дата. Дисциплинарното разследване срещу него ще приключи до месец.

26-годишният студент Димитър Димитров запечатал корупцията на пътя. Младежът готви магистратурата и работи по нея вкъщи. Миналият четвъртък следобед, докато е на балкона, вижда патрул на КАТ, който спира коли.

„Видях, че нещо подаваха на полицая, обаче от дългото разстояние не се видя какво му дава. И реших да взема фотоапарата и да изчакам”, разказва Димитър. Минути по-късно полицаят спира нова кола.

Димитър успява да заснеме няколко автомобила. В два от случаите се вижда ясно как полицаят прибира пари. Вчера студентът качва клипа в социалната мрежа без да подозира, че ще я взриви. За три часа има 80 000 гледания. Споделянията и коментарите плашат Димитър и той решава да свали видеото от профила си.

Студентът обаче очаква антикорупционната политика на МВР да даде резултат. Дотогава разчита само на съвестта. По информация на bTV полицаят от клипа преди години е бил наказван за нарушение на служебната дисциплина.

Междувременно от МВР изнесоха данни, според които от началото на годината са образувани 43 дисциплинарни производства за корупция. 16 полицаи са били уволнени, а двама са наказани. По част от проверките резултат все още няма. В 7 от случаите сигналите са корупция не са се потвърдили.