Измамници искат от 500 до 1000 евро от българи в Западните покрайнини, за да ги уредят с гражданство и български паспорт, след което изчезват с парите, без да издадат никакъв документ, оплакват се от общината в Босилеград.

"Посредниците са местни от Босилеград и от вътрешността на Сърбия", каза пред "Труд" Стефан Стойков, зам.-кмет на Босилеград, който с кмета Владимир Захариев пристигна в София миналата седмица, за да се срещнат със зам.-министрите на правосъдието Илия Ангелов и Искрен Маринов.

От 2008 г. насам стотици измамени българи са подали жалби в общината срещу посредници измамници, обясни Стойков. Затова кметството в Босилеград се е нагърбило със задачата да организира подаването на документите за гражданство на местните, за да не бъдат мамени повече. Стефан Стойков изясни, че откакто Босилеград си сътрудничи с Министерството на правосъдието, броят на измамените драстично е намалял. Хората, които злоупотребяват с тази услуга, също са останали малцина.

Зам.-кметът на Босилеград категорично отрече да има недоволни българи в Сърбия от българското Министерство на правосъдието, въпреки протестите, които ВМРО организира през февруари заради усложнената според тях процедура. От министерството вече искат доказателства от българите, че имат наши корени, а според воеводите в повечето случаи е невъзможно българите в чужбина да разполагат с такива.

"Нашите съграждани подават документите си в общината в Босилеград, след което им се осигурява безплатен транспорт до София, като са упътени от нашите колеги какво трябва да правят. Оплаквания досега не е имало", казва обаче зам.-кметът Стефан Стойков.

От две седмици в правосъдното министерство цари лек хаос с гражданството, тъй като ресорът пое новият зам.-министър Искрен Маринов, пише още "Труд". Шеф на съвета по гражданство обаче все още е друг заместник - Илия Ангелов, тъй като новият няма допуск до класифицирана информация.