Схема за имотни измами за милиони действа на територията на столичния район „Панчарево” – в апетитните софийски села Бистрица и Панчарево.

Поземлена комисия раздава земи на база копия на фалшиви документи, установи разследване на Стоян Георгиев.

Служители на кметството в Бистрица алармират за поне 120 декара открадната общинска земя. Има засегнати и частни собственици.

Един от засегнатите – Рангел Танев, разбира от bTV, че е загубил земята си. Любомир Георгиев пък разказва, че чрез схемата му е отнет наследствен имот за 50 хил. евро.

При загубата на имотите на Ангел и Любомир се появява името на един и същ човек. За Славин Апостолов чуваме за първи път на протеста в село Бистрица седмица по-рано.

Протестът на 30-ина жители на Бистрица в края на септември на пръв поглед е по тривиален повод - поредната градинка, която се застроява след  промяна на статута й на мястото на бившия ресторант „Цумчето”.

„От поземлената комисия е върната на човек, който никога не е живял в Бистрица, нито е притежавал имот”, каза една от протестиращите. 

„Никога тук не е имало частна собственост,  тоест тук трябва да се установи на базата на какво и кой възстанови този земеделски имот”, каза кметът на Бистрица Гюров.

Екипът на bTV се срещна с шефа на общинската служба "Земеделие" в Панчарево Огнян Христов, за да разбере как апетитното „Цумче” е реституирано и как хората са доказали, че дедите им наистина са притежавали земята.

„Те представят нотариално заверена декларация, че този имот е техен”, посочва той, като допълва, че е било разрешено през 1993 г.

Имотът обаче е върнат през 2012 г. По думите на Христов реално проверка не се прави, за да се установи дали заявеното е достоверно. „За нас това е проверката - да имат заявен имот, доказан”, посочва той.

Два са документите, на базата на които е върнат един декар земя в скъпия столичен квартал Бистрица. Единият е копие от нотариално заверена декларация, чрез която вече покоен наследник твърди, че му се полага 1 декар земя в местността „Корията” в Бистрица - без посочени координати и съседи на имота.

На втория документ пише, че е издаден от кметство Бистрица - декларация, в която пише, че жена на име Елена Матвеева притежавала 26 декара ниви в селото, вкарани в ТКЗС. Той отново е копие. Отново не пише къде са тези ниви, няма скица, съседи.

Информацията за хората, чиито имоти са национализирани, се съхранява в регистрите във всяко кметство.

Кметът на Бистрица Николай Гюров обясни пред bTV, че през 2010 г. е имало взломна кражба и са откраднати първичните документи, които са доказвали и възстановявали имоти.

Извършителите на обира в Бистрица обаче са пропуснали да откраднат нещо съществено - книгата с описа на имената, които фигурират в регистъра. Тук не съществува нито жена на име Елена Матвеева, нито посочените й наследници, нито хора с подобни имена.

bTV разговаря с възрастна общинска служителка, която познава всички хора в Бистрица, и твърди, че няма човек в откраднатия регистър, който тя да не знае. Пожела да запазим анонимността й.

„Те не са били собственици, защото със сигурност няма такива документи в поземлената комисия въз основа на които да им е върната земята. Такива хора не съществуват”, подчерта служителката на община Панчарево.

В кметството на Бистрица се пази още регистър, с който започваме да разплитаме истината за имотната афера.  Един от двата документа, с които поземлената комисия е върнала имота, има изходящ номер от кметството.

„След кратката проверка, която направихме със служителите, мога да кажа категорично „Не”. Това е откровен фалшификат”, категоричен беше кметът Николай Гюров.

„Нито номерата, нито удостоверението като бланка отговарят на онова, което във времето е издавано от кметство Бистрица”, допълни той.

Фалшив ли е другият документ? Адвокат Мария Христова прави официално запитване за нас в архива на вече бившия нотариат.

„С входящ номер, който е отбелязан на въпросната заверка, за тази дата има отбелязан документ, но той е с декларатор съвсем друго лице – вместо Никола Първанов Николов госпожа Рашка Филипова. На името на Никола Николов няма никакво вписване”, обясни Христова.

Екипът на bTV поиска нова среща с председателя на поземлената комисия, но той отказва.

Помолен да коментира факта, че документите са фалшиви, той заявява: „Аз не мога да го кажа, могат да го кажат други органи”.

„В преписката са само копия. Ние това намираме. Тези документи се съхраняват в преписката от 1993 година”, казва Христов.

Питаме го и как може да сме сигурни, че тези документи са от 1992 година, а не са със задна дата, за да се използва старият закон, с който е лесно да се лъже. Няма входящи номера, заявява той.

Според анонимната общинска служителка 20-годишната разлика означава, че всичко е нагласено. 

Как Столична община смени статута на земята под бившето „Цумче” от градинка в територия за застрояване?

„До там стига наглостта на тъй наречената имотна мафия. Когато аз подадох жалба срещу промяна на устройствения план, по най-нагъл начин моят подпис беше фалшифициран и от неизвестни лица, които всъщност са известни, моята жалба беше оттеглена с фалшив подпис”, каза адвокат Асен Джингов.

Според кмета Николай Гюров става въпрос за организирана престъпна група. По думите му подобно нещо няма как да се случи, ако няма съдействие от поземлената комисия и районната администрация.

„На същите тези лица са възстановени и 2,5 декара в двора на детската градина”, отбеляза Гюров.

От прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали за случая. От Столичната община са разпоредили административна проверка.

Кой е Славин Апостолов, който движи нещата и с реституцията на земята под бившето „Цумче”, и в мистерията с продажбата на земята на бай Рангел, в както и в отнемането на имота на Любомир Георгиев и в реституцията на десетки декари?

Всички отговори и историите на потърпевшите очаквайте в продължението на тази афера утре в „Тази сутрин”.

Снимка: bTV