Прокуратурата поиска постоянна мярка "Задържане под стража" за скандалната съдия Румяна Ченалова.

Мотивите на държавното обвинение са, че тя може да се укрие или да извърши друго престъпление.

От прокуратурата посочиха държанието на подсъдимата след връчването на призовката й. Като други причини, на база и на секретни материали, бяха изтъкнати финансовите възможности на обвиняемата, дългогодишният й магистратски опит, контактите, които има и биха и позволили да повлияят на свидетелите по делото.

Според защитата, в 19-те тома материали по делото има призовки за явяването на Румяна Ченалова в сградата на ДАНС, които тя е получила и които са с дати 17 април и 20 април т.е. времето й за явяване за връчване на обвинение не е било изтекло към деня, в който е била обявена за общодържавно издирване - 14 април.

Ченалова в обясненията си подчерта, че не е имало как да набави облага за себе си, при положение, че делото все още не е решено и няма факти и доказателства за това чия страна е взела. Тя допълни, че в материалите по делото не е видяла данни за разпит на лицето, за което други свидетели са твърдели, че щяло да й даде пари.

По думите й, от свидетелските показания е ставало ясно, че тя е трябвало да получи 1.9 млн. лева.

Ченалова напомни, че е била спрягана за "съдия на Цветанов, Първанов и Пеевски", но сега е станало ясно, че е сама.

От защитата посочиха и че по време на 24-те си часа в ареста, Румяна Ченалова е била оставена без храна.

Половин ден журналистите в Съдебната палата чакаха СГС да започне заседанието си за постоянната мярка за неотклонение на обвинената в длъжностно и документно престъпление съдия Румяна Ченалова.

То започна 20:15 часа, като обвиняемата влезе с голяма полицейска охрана и белезници.

Пред 14 зала дойде и семейството на младия хокеист Кирил Въжаров, убит в дискотека „Соло” през 2009 г.

Като първоинстанционен съдия в наказателното отделение на СГС, Румяна Ченалова оправда подсъдимия Илиян Тодоров, който по-късно избяга, въпреки че беше получил осъдителна присъда от ВКС.

Тодоров е в неизвестност и към настоящия момент.

Радмила Въжарова
Снимка: Ладислав Цветков

„Нищо не искам, искам само да я видя с белезници на банката на обвиняемия”, каза майката на Кирил Въжаров.

Днес на Ченалова и защитата й се наложи да се запознаят с 19 тома материали по делото в подземието на съда, докато точно над тях бившите колеги на съдийката отбелязваха професионалния си празник с шумен купон.

Тя беше обявена за общодържавно издирване и по-късно сама се предаде, след като стана ясно, че е обвиняема в престъпления във връзка с висящо търговско дело между "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД и НЕК ЕАД.

Днес прокуратурата внесе обвинителния акт, а 7 съдии от СГС си направиха отвод и отказаха да се произнесат по мярката на доскорошната си колега.

Припомняме, изчезналият за кратко (и появил се без никакво обяснение) бивш пеф на ДАНС Петко Сертов беше съветник на ОЕТ.

Името на Ченалова, произнасяла се по куп знакови дела, пък нашумя особено, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан заговори за "гнили ябълки" в съдебната система и обвини директно магистрата, че подпомага схема за кражба на фирма.

След избухването на скандала, ВСС я отстрани от длъжност.