Службите на МВР са имали данни, че бившият им колега Христо Георгиев, известен с прозвището Ицо Полицая се готви за ново престъпление. За извършването на обира на заложна къща той е чакал своя „другар” да излезе от затвора. Информацията обаче е била доста оскъдна, за да се вземат превантивни мерки. Такива детайли по случая изнесе главният комисар Христо Терзийски в студиото на „Тази сутрин” в деня на полицейския празник.

Комисарят се похвали със 20 на сто спад в обирите на коли и убийства от началото на годината и сподели положителни резултати в противодействието на контрабандата и понижаване на корупционният натиск в „Пътна полиция”.

Криминалните прояви на Ицо Полицая са били добре известни на колегите му. След уволнението му от системата на МВР за корупция и съпричастност към престъпление, списъкът с противозаконни прояви се увеличава „След като напусна МВР той се занимаваше само с криминални неща - обир на 3 златарски ателиета, има досъдебни производства за тях, оказване на съпротива на полиция, кражба на автомобил”, посочва комисар Терзийски.

Той уточнява, че е имало информация, че Георгиев няма да се върне към нормален начин на живот след последното му излизане от ареста през март. Данните обаче не са били конкретни и когато на телефон 112 идва сигнала за обира на бул. „Ломско шосе“ в ж.к. „Надежда полицията не е наясно срещу кого се изправя. „Сигналът на 112 дойде от гражданин за грабеж на златарско ателие. Не знаехме, че е той. Когато използваме групите за задържане отчитаме риска от съпротива”, уточнява Терзийски.

По повод стрелбата в Слънчев бряг главният комисар потвърди повода за напрежението - спор за паркомясто. „Полицията действа адекватно, за да задържат извършителите”, смята той, като уточни, че в основата на ескалацията на „спора” е бил въпрос на его - кой е по-силен и по-мощен.

Остава без напредък убийството на Георги в Борисовата градина. Комисарят беше категоричен, че за него ще е личен неуспех, ако до края на кариерата му извършителят не бъде открит.

По темата за придобивките на полицията при пенсиониране Терзийски смята, че е нужно разграничаване от административните служби. По думите му най-тежкият труд е на улицата - криминална и гранична полиция, охрана на обществения ред, които нямат нищо общо с администрацията.