Двама мъже са задържани от гранични полицаи в района на язовир Ивайловград. Единият е на 34 г. и е от Първомай, а другият е 31-годишен пакистанец.

Документът на чужденецът е издаден от Международната организация за бежанци в Гърция на 18 септември т.г. и е валиден до 17 ноември.

Двамата признали, че са преминали пеша от Гърция в България. Граничните полицаи установили, че вчера двама нашенци посрещнали на гарата в гръцкото село Дикия пакистанския гражданин, който пристигнал с влак от Атина.

Тримата се отправили с кола към България. Близо до границата пакистанецът и един от придружителите му слезли от автомобила, за да я преминат пеша. Уговорили се с шофьора да ги прибере след като вече са на българска територия.

Чужденецът е трябвало да бъде отведен до София, където каналджията щял да получи 500 евро.

Междувременно граничари на ГКПП - Дунав мост спрели за проверка такси, което превозвало за Румъния 34-годишен мъж от Кот д'Ивоар. Той бил пристигнал с туристическа виза на аерогара Бургас от Москва. Тя обаче не му давала право да пътува в други страни от шенгенското пространство.

Граничните полицаи се усъмнили в поставените в паспорта френска шенгенска виза и френски гранични печати. Оказало се, че визата е фалшива, а френските гранични печати върху нея са нарисувани.