Турският гражданин Фарук Бекташ, който прегази и уби семейство мотористи край Драгоман и избяга от правосъдието, е открит в Германия, където живее. Властите в бундесрепубликата обаче са отказали да го върнат на България. Това обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя не посочи какви са били основанията за отказа.

Според Бъчварова след отказа на Берлин вече няма как Бекташ да бъде съден в България. Не можем да го търсим из Европа, добави вътрешния министър.

Бекташ се издирваше от „Интерпол” с червена бюлетина, след като съдът първо го пусна под домашен арест, а след това той изчезна от квартирата, която беше взел под наем.

Случилото се предизвика вълна от протести на мотористи. Част от тях се проведоха пред Съдебната палата в София, а в един пред турското посолство дипломатите от южната ни съседка обявиха, че е имало опит за щурм на мисията им. Посланик Сюлейман Гьокче беше категоричен, че страната му няма общо с бягството на Фарук Бекташ.

Имаше ли натиск за турските бегълци

Връщането на седемте турски граждани на Анкара не е политически ход, обяви министърът на вътрешните работи и допълни, че задържаните са преминали на практика два пъти през страната ни, като са стигнали и до Румъния и след това са се върнали.

Те не са поискали убежище нито от България нито от Румъния. Припомняме, пред bTV синът на един от седмината заяви, че баща му е търсил убежищте у нас.  

“Никой не може да даде доказателство в България един човек гюленист ли e, ердоганист ли е, терорист ли е”, каза Бъчварова.