ГДБОП и специализираната прокуратура разбиха престъпна група за имотни измами. Задържани са петима участници в схемата и са привлечени като обвиняеми.

Трима от тях спецсъдът е оставил за постоянно в ареста, а на техен съучастник е наложена мярка „парична гаранция”.

Разследването на имотните измами е продължило седем месеца. Установено е, че групата се е занимавала с разнообразна дейност, изяснен е и механизмът, по който била изградена престъпната схема, която действала основно в столичния кв. „Люлин”.

Това обаче не ставало без участието на държавни служители. Още не е ясно дали те са съучастници или просто на добра воля давали информация на групата от базата данни. Разследват се както служители от общинската администрация, така и от системата на МВР.

Антимафиотите тръгнали по сигнал за лихварство, но седем месеца по-късно разкрили мини имотна мафия. Добре организирана и много печеливша. Трима обхождали и търсели необитаеми на вид апартаменти.

Техният лидер, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници.

Тогава пристъпвал към придобиване на жилището чрез „бушони” – хора, които нямат доходи и са зависим, изготвяли завещание от името на починалия собственик.

Сумата от покупката отивала при лидера на престъпната група и той я разпределял сред останалите участници в схемата. Установено е, че незаконно придобити са поне 10 апартамента в кв. „Люлин”.

Организатор на бандата е Светльо. Така го знаят на кооперативния пазар в квартала. Много общителен и услужлив, казват търговците. Магазинът му за ремонт на телефони служел като офис. 

В тристаен апартамент, придобит от групата, вече живее семейство, което го купило преди месеци. Преди това там е живяло възрастно семейство, майката е починала, синът, който е бил с отклонения, също.

По закон, след смъртта на собственик на жилище, който няма наследници, няма и завещание, имотът се придобива от общината. Там разполагат и с най-пълна информация за статута на апартаментите.

За коментар потърсихме кмета. Той не изключва негови служители да са съдействали. Казва, че често се явявали фалшиви наследници, които дори заплашвали служителите.

Нотариусите, изповядали сделките, не се разследват засега.

Единият от арестуваните е пуснат срещу парична гаранция. Той е съдействал на разследващите и е разкрил детайлите от престъпната схема.

От община „Люлин” заявиха, че за последните 4 години са предотвратили 8 случая на опити за придобиване от фалшиви наследници.

Проверките по случая продължават.