Продължават измамите на фирми, които предлагат апартаменти на зелено. Много хора, чийто апартаменти са платени, така и не са построени. Една фирма пък продава по два пъти един и същ апартамент.

Едмон Гарабед си купува апартамент от 104 квадрата на зелено през 2007 година. Сключва договор със строителна фирма, според който апартаментът му трябва да е готов през 2009-а. През 2012 година блокът още не е готов, но не това е голямата беда на Едмон.

„45 хиляди евро са преведени, платени на фирма Бирлик Иншаад. И остана да се плащат останалите 10 процента, които по предварителен договор трябва да се платят при изповядване на сделката пред нотариус на Акт 16. Когато потърсих фирмата по визитна картичка, ми казаха, че въпросният телефон вече не е на въпросния господин Орган Сьолеймез”, разказва Едмон Гарабед.

Препратили го към момиче, което отговаряло за сградата.

„Дадоха ми телефона въпросната госпожа Камелия, обадих й се, тя отговори. При влизане в жилището тя каза: ето това е жилището, но то вече не е ваше. Оказа се, че междувременно жилището ми е прехвърлено с нотариален договор на трето лице и дефакто аз вече не притежавам нищо - нито пари, нито имот”, каза Едмон.

Сградата, в която е апартаментът, отскоро има акт 14 и собствеността е прехвърлена на друг човек, преди Едмон да живее там дори един ден. Единственият откриваем представител на фирмата е дама, чиято самоличност ще запазим по нейно настояване.

От известно време собственикът на фирмата Орхан Сьолеймез е неоткриваем. Заминал за родината си - Турция.

Питаме служителката на фирмата, защо Едмон е измамен при положение, че има перфектен договор, платил 45 хиляди евро и дори не е поискал полагащата му се неустойка за тригодишното забавяне на строежа.

Жената твърди, че е само техническо лице. Разбираме, че Едмон не е единственият измамен от строителя. На същата служителка няколко пъти й се налагало да съобщава лошата новина на истинските собственици - че вече не притежават апартаментите, за които са платили.

Едмон ще съди фирмата на Орхан Сьолеймез. Най-често в такива случаи потърпевшият печели делото след години, но се оказва, че дружеството вече няма никакви активи, а собствениците на ООД-то не носят персонална отговорност. Затова измамите с имоти на зелено продължават.

„Всичко зависи на добрата воля на строителя. Това, което ние сме предлагали много пъти е предварителните договори да подлежат на вписване. Тоест, когато си купувате вие един имот, отивате един имот отивате в имотния имоти и проверявате. И това е гаранция, че вие купувате чист имот. 13:26 Това е за мен едно неразбиране защо до момента в законодателствот все още таква промяна не беше наложена. А това става много лесно с една алинея в ЗЗД. А да впишете един такъв договор не е толкова голям разход, едва ли ще струва повече от 100 лева”, каза юристът Петромир Кънчев.

Потърсихме строителя Орхан Сьолеймез на всички телефони и адреси, които фирмата му някога е имала. Оказва се трудна задача. Намерихме личния домашен телефон на предприемача в Истанбул.

След отговор на женски глас, че той ще бъде вкъщи след десетина минути повече никой не отговаря на турския телефон. Свързваме се с адвокатите, обслужвали бизнесмена в България. Признават факта, че героят на нашия репортаж е измамен, но твърдят, че нямат нищо общо и не желаят да застанат пред камера.

Междувременно Едмон продължава да се надява, че Орхан Сьолеймез ще му се обади и ще му върне парите, които му дължи. Осъзнава, че апартаментът е безвъзвратно загубен.

„Такива действия трябва да бъдат разобличавани. Смятам, че трябва да се сезира полиция и прокуратура”, каза Едмон.

Адвокат Кънчев признава, че случаите на измами са масови, както в София, така и в Черноморието.

Докато има предприемачи, които злоупотребяват и продават по два пъти строящи се апартаменти, ще страдат не само излъганите им клиенти като Едмон. Всички фирми, които държат на доброто си име и спазват договорите си, губят клиенти и фалират, защото освен с кризата трябва да се борят с изгубеното доверие на хората към строителния бранш.