Делото за атентата в Сарафово не тръгна днес в Специализирания наказателен съд. След 4-годишното разследване прокуратурата обвини двама предполагаеми помагачи на атентатора, срещу които производството трябваше да се води задочно.

Съдия Аделина Иванова обаче не даде ход на делото срещу Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан заради големия брой нередовно призовани лица.

Двамата все още не са открити, не е ясно и коя терористична организация е поръчала атаката. "Интерпол" издирва с червена бюлетина двамата мъже, които са от ливански произход.

Следващото заседание е насрочено за 10 ноември от 10:00 часа.

При атаката от 18 юли 2012 г. Мохамед Хасан ел-Хюсейни уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса им. 35 души бяха ранени при атентата.

Само пред bTV съдията Аделина Иванова обясни колко трудно ще бъде да се организират разпитите на свидетелите и пострадалите.

Съдът е успял да открие само 18 от всички 46 израелци, които са пострадали или са загубили близък при атентата.

„Трябва да се явят пред българския съд и да дадат непосредствено показания. Това оскъпява значително процеса”, коментира съдия Иванова.

Тя ще направи опит да разпита хората първо с видеоконферентна връзка, но е възможно магистратите да проведат част от съдебните заседания в Израел.

Българското посолство в Тел Авив се води българска територия.

Двамата помагачи на атентатора ще бъдат съдени задочно и защитавани служебно от бургаски адвокати.

Следователят по делото заяви, че на летището е имало и четвърти човек и именно той е взривил дистанционно бомбата. Според него планирането на атентата е отнело на терористите поне година и половина, а теренът край летището е бил стриктно проучван и наблюдаван.