"Фабрика" за убийства е разкрита преди три дни в Благоевград, обяви днес в града главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БГНЕС.

Към нея са съпричастни двамата заподозрени за убийството на петричкия бизнесмен Орхан Изиров на 14 януари. Радослав Валеов и съучастникът му Георги Георгиев бяха арестувани на 21 януари след пълни самопризнания.

В квартирата им в Благоевград бе открито и оръжието на престъплението - пистолет. При повторен обиск в тайник в жилището са намерени още автомат „Калашников”, преработен картечен газов пистолет, пистолет "Макаров", както и три броя пълнители за тях. Открити са още кутии с патрони, калибър 7.62 мм и други боеприпаси, както и 430 грама хероин.

"Проверява се дали с тези оръжия не са извършени други убийства", каза главният секретар на МВР. Според него първоначално убийството на Изиров, извършено привечер на 14 януари на пътя между селата Първомай и Кавракирово, изглеждало като битово, след това минало през стадия "разчистване на сметки", за да прерасне във "фабрика за убийства".

Съвместна акция между МВР, НАП и Агенция "Митници" пък показала, че двамата заподозрени са се занимавали и с контрабанда.

На 11 февруари на ГКПП "Кулата-Промахон" е спрян за проверка автобус на санданска фирма, пътуващ по линията София-Солун. В тайници в автобуса са открити 420 000 къса контрабандни цигари. Единият от водачите на автобуса бил българин, който е роднина на единия от заподозрените за убийството на Изиров, обяви директорът на ОД на МВР Васил Митов. Според него двамата са се занимавали с убийства и контрабанда на наркотици и акцизни стоки.

Георгиев и Валеов са с постоянна мярка "задържане под стража".

"В хода на разследването са събрани допълнителни доказателства за извършване на престъпна дейност във връзка с държане на оръжия и боеприпаси без разрешение, както и за притежание на наркотични вещества с цел разпространение", каза говорителят на Окръжна прокуратура - Благоевград Весела Стоилова. Тя поясни, че част от боеприпасите, открити в апартамента, обитаван от двамата заподозрени, са използвани и за конкретното престъпление в Петричко.