Софийският градски съд осъди на 3 години и 6 месеца затвор Октай Енимехмедов. Той бе признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство. По-рано днес прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

Младият мъж насочи пистолет срещу почетния лидер на ДПС на 19 януари 2013 г. по време на годишната конференция на Движението в НДК.

Присъдата е подписана с особено мнение от един от съдебните заседатели по отношение на тежестта на наказанието. Той смята, че е трябвало младежът да бъде осъден на 1 година и 1 месец затвор.

Според прокуратурата нападателят е направил опит за убийство. Съдът обаче не прие тази хипотеза, а счете, че става дума само за закана. Защитата на Енимехмедов твърдеше, че целта е била само сплашване на Доган и призова за оправдателна присъда, защото извършеното от Енимехмедов било акт на възмущение.

В патетична реч подсъдимият обяви, че е невинен и поясни, че е проявил доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология.

„Оставам с впечатлението, че обществото днес е изгубило вярата, че сред нас има същински герои, които излагат живота си на риск, за да защитят най-скъпите ценности на един народ. Аз, Октай Енимехмедов, роб по участ, студент, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от древногръцката митология, положих усилия, за да защитя своя народ, ръководен от чувството си за дълг”, заяви той.

Според него службите на бившата Държавна сигурност нямат място в днешната политика, а бившите сътрудници (препратка към агентурното минало на Доган – бел. ред.) не може да са представители на българските турци и още по-малко техните лидери. Той сподели свое желание - България да бъде страната на младите хора, красивите жени и хубавото вино, а не страната на бездомните кучета и пенсионерите.

Енимехмедов използва и паметни цитати в обръщението си: "Не питай, какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за нея" – Джон Кенеди, и „Времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме” – Васил Левски.

„Отказвам да се приема за виновен, отказвам да се извинявам за стореното и за това, което съм искал да направя. Надявам се, че при вземането на решение справедливостта е между осъждането и оправдаването. Топката е във вашите ръце и вие решавате, на кого да я подадете – дали към младите хора, бъдещи архитекти на модерна България, или към старите играчи в нашето общество”, продължи той.

Енимехмедов "с цялото си достойнство е демонстрирал несъгласието си", заяви адвокатът му Боряна Аврамова, като напомни, че от началото делото е било изпратено на районната прокуратура, а той е бил обвинен за по-леки престъпления. Разследването се е преобърнало, след като трима свидетели са посочили, че видели Енимехмедов да опира дулото на пистолета до главата на Доган. Според защитата обаче достоверността на показанията на тези свидетели е силно уязвима, защото са членове на ДПС.

„Не сме ние, които да определим това редно ли е или не. Само времето и поколенията ще отсъдят дали е герой или самозванец”, заяви още Аврамова. По думите й разследващите са допуснали редица нарушения още в първите си действия.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател
  • Съдът отмени принудителното довеждане на Ахмед Доган, бил болен