Пропуснато повикване от непознат номер с… непознат код на държава – или пък такъв, който почти не се различава от българския. Опитвате се да му отговорите, но от другата страна на линията се чува само свободен сигнал. Честито – току-що сте дали до 20 лв. на находчиви ало-измамници, които оперират в държави, от които даже няма как да бъдат екстрадирани.

Схемата, за която ви разказахме в bTV Новините разчита на успех при хиляди опити на хиляди различни телефонни номера, обясни в студиото на bTV експертът по киберсигурност Спас Иванов. „Всеки, получил такова обаждане, да не се чувства специален”, призова той.

По думите му мошениците се сдобиват с огромни списъци с номера от най-различни източници, зареждат ги в софтуер, който започва кратки прозвънявания с надеждата някой да отговори. Случили се това, то сигналът свободно, който жертвата чува, не е това, което изглежда: „Вероятно машината автоматично вдига и дава сигнал свободно, човек, не може да прецени, че това е запис”.

Резултатът – в зависимост от държавата, от която са ви потърсили, минутата разговор (т.е. най-малкото, което ще платите) е 12 лв., но ако е номер с добавена стойност сумата може да набъбне до около 20 лв.

Често са използвани номера от ов. Възнесение (с код +247), но вече има и такива от Албания (код +355, много близък до нашия +359) и Румъния, където пък много нашенци пътуват.

Колко пари заработва такава схема? В САЩ е разследвана престъпна група, която е печелела по няколко стотин хиляди долара… дневно.

Иванов предупреди, че подобни типове „фишинг” се използват и с много по-лоши цели – например с текстови съобщения за спечелени промоционални карти от известни магазини. Есемесът съдържа линк към сайт с вирус, който може да изтегли всички пароли напр. за онлайн банкиране.

„И трите мобилни оператора имат системи за анализиране на потребителското поведение. Според мен е тяхно морално задължение когато ние никога не сме се обаждали в Сиера Леоне, ако ние тръгнем да го правим няколко поредни пъти, да бъдем спрени”, коментира Иванов.