Два дни преди изборите екип на bTV посети няколко пазарджишки села уж като представител на малка партия, без да се уточнява коя, и „търсеше” подкрепа за предстоящия вот.

Местен партиен активист беше категоричен – прекалено късно е за уговорки. „Нямате шанс тук, без населеното място всичко е платено, готово е, въпросът е уреден. Тези работи по-рано се уреждат”.

Но ситуацията в ромските махали е съвсем различна – там предизборното ухажване е в разгара си. Хората казват, че вече са ги агитирали за определен кандидат, но отказали заради ниската цена.

Екипът ни решава да провери дали биха продали гласа си.

В с. Черногорово разбираме, че ромско семейство е в този „бизнес” и имало опит. Хората от него казват, че преди две години са платили на хората по 40 лв. за глас.

Екипът ни се среща с Мариана, която изготвя списъците с имена за нас. „Направихме списък, ама някой каза на кмета и той дойде и ни го взе”, казва тя пред камерата ни. Кметът взел направения списък, като казал, че ако той не е за конкретен кандидат, ще го унищожи.

Търговците на гласове ни уверяват, че не искат да ни загубят като клиенти и бързо ще направят нов списък. Докато екипът ни чака, научава, че кметът на селото е влязъл в ромската махала и агитира в деня за размисъл. Хората казват, че кметът щял да определи за кого да се гласува.

Същата вечер екипът ни си прави среща с търговците на гласове. Предават ни списъка, но в този момент са арестувани от органите на реда. В суматохата те късат на парчета и хвърлят направените за нас списъци.

Списъкът, който е бил в кмета на Черногорово, пък изчезва безследно.

Кметът също – нашият екип не успя да го намери и на трите му адреса в селото.

Вижте разследването във видеото: