Двама от осъдените на по 18 години затвор за убийството на студента Стоян Балтов са изчезнали. В затвора е само третият, признат окончателно за виновен  - Александър Данаилов. Това потвърдиха източници на bTV от правораздавателната система.

Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са обявени за общодържавно издирване на 23 декември. Информацията за това излиза едва днес – седмица по-късно.

Четири дни преди изчезването им Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно издадените от Софийския апелативен съд присъди, с които тримата бяха пратени в затвора за по 18 години затвор. ВКС не промени и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно.

Майката на Стоян не вярва, че избягалите ще бъдат намерени. „Мисля, че няма да излязат от България. Толкова години са тук и никой не ги пипа. И да ги видят, какво толкова е станало... Убили един Стоян. Вече и на Господ не искам да се моля”, казва Зарка Димова-Балтова.

„Поуката е, ако останеш тук, и ти се случи нещо, не търси съдебната система, а Килърите. Най-добре си вземи чантата и отиди в една цивилизована държава, където има ред, където има закони. Такава подигравка... Стоян го ритаха 10 минути, нас ни ритаха 6 години. Докато ни унищожат. Не може да има съд в тази държава”, допълни жената.

Студентът Стоян Балтов бе пребит до смърт да пети декември 2008 г. Той и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека "Амнезия", но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета.

След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Съдът прие, че част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание, а по-късно починал.

Убийството на Балтов бе последвано от масови протести, чийто пик бе на 14 януари 2009 г., когато полицията използва груба сила срещу мирно демонстриращите пред парламента хора. Преди това органите на реда безучастно наблюдаваха хулиганските прояви на неколцина провокатори.

След издаването на присъдите прокурори са разпоредили на служители от "Съдебна охрана" да приведат тримата признати за виновни в затвора. На домашния си адрес обаче бе открит само Александър Даналиов. Тук трябва да се отбележи, че решенията на ВКС не се обявят в съдебна зала в присъствието на подсъдимите. Това, от своя страна, прави невъзможно задържането на признатите за виновни още в сградата на Съдебната палата.

На 23 декември сутринта прокуратурата е уведомила СДВР и двамата били обявени за общодържавно издирване.

Рецидиви

Изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов е поредният случай на осъдени, които изчезват, преди да влязат в затвора за изтърпяване на наказанието.

Най-пресният случай е от миналата година, когато избяга осъденият на доживотен затвор за убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров избяга. Той все още е в неизвестност и се издирва от Интерпол.

Осъдените като ръководители на ОПГ за рекет Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви също се „изпариха” и вместо в общежитието в Самораново, където трябва да изтърпят 5-годишни присъди са в неизвестност. Техните снимки също висят в сайта на Интерпол.

През 2010 г. двамата осъдени за убийството на студента Мартин Борилски във Франция също изчезнаха, преди да влязат в затвора. Георги Желязков и Стоян Стоичков се укриваха 10 дни, преди да се предадат.