Пловдивският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста двама от шестимата, обвинени за изготвянето на фалшиви сирийски документи за самоличност. Това са Христо Лозев и Георги Иванов. Другите четирима са пуснати под парична гаранция от 3000 лева.

Пратката от няколко хиляди паспорта е трябвало да бъле пласирана в Турция, с цел лица от трети страни да влязат дегизирани като сирийски бежнаци в България. Мярката за неотклоние бе гледана при закрити врата заради използваните специални разузнавателни средства.

Според прокуратурата, организатори на канала за фалшиви сирийски паспорти са Христо Лозев и Георги Иванов. И двамата вече са осъждани. Според защитата, те не са предполагали, че с действията си застрашават националната сигурност:

Засега от прокуратурата не уточняват дали турските служби за сигурност са засекли поръчителите на паспортите, но българската прокуратура ще търси съдействието на турските власти.

На този етап са повдигнати обвинения само за изготвяне на фалшиви документи. Ако разследващите преценят, че са налице доказателства и за действия, заплашващи националната сигурност, делото ще бъде прехнвърлено към специализираната прокуратура в София.