Домашен арест за кражбата на картини от галерия в Нови пазар. Бивша уредничка на галерията беше задържана преди дни и обвинена, че е присвоила 95 произведения на изкуството, сред които творби на известни български художници.

Обвинена е в длъжностно присвояване в размер на повече от 70 000 лева.

Според магистратите няма опасност Марина Персенгиева да се укрие, а престъплението, за което е обвинена, не е тежко. Точно за това и бе определена по-леката мярка за неотклонение - домашен арест, след прекарани 72 часа в ареста.

Бившата уредничка заяви, че е невинна и не е откраднала липсващите картини.

"Картините, които съм продала, са на баща ми. Ще видите, че картините, за които ме обвиняват, не бяха върнати в галерията до 2005 година и аз имам доказателства за това", заяви Марина Персенгиева.

Бащата на обвиняемата - Петър Персенгиев, е и основател на галерията в Нови пазар, тя дори е кръстена на негово име. Именно поради това Марина и близките й твърдят, че картините са семейна собственост.

Според прокуратурата обаче доказателствата сочат, че е на лица кражба на картини. От липсващите 9 акварели и 86 графики, засега са намерени само две. Предстои защитата и обвинението да преценят дали да обжалват наложения домашен арест пред Варненския апелативен съд.