Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателката на народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ заради продължаващо 10 години длъжностно престъпление, в резултат на което културният център е бил ощетен с 611 885,95 лв., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според прокуратурата в периода от 6 юли 2004 г. до 15 декември 2014 г. подсъдимата Юлия Ст. не е организирана работата на читалището съобразно закона и не е контролирала изпълнението на задълженията на „Карина 90” ООД по 4 договора за съвместна дейност.

Зад юридическото лице стоят братята Ивелин и Димитър Иванови, по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците, посочват от обвинението.

По договорите фирмата трябвало да да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения на читалището. Срещу направените инвестиции „Карина 90“ ООД получила под наем 117 кв. м застроена площ по първите два договора и 345,15 кв. м застроена площ по вторите два договора.

От поемането на председателското място от подсъдимата до освобождаването й от длъжност с определение на Добричкия окръжен съд в касата на народното читалище не постъпила и една стотинка от наемите за отдадените помещения. Решенията си Юлия Ст. вземала еднолично, с манипулации на общото събрание и набиране на членове сред работниците и служителите на фирмите на Котараците, които гласували „правилно“, твърдят от прокуратурата.

Експертизи са установили, че инвестициите, извършени в читалището от фирмите на двамата братя, са в пъти по-малко от тези, които то би получило, ако е отдавало помещенията си само под наем. Освен това „Карина 90” така и не платила за направената газификация, а в същото време определяла каква част от печалбата си да отделя за закупуване на книги и за абонаменти на читалището за вестници и списания.

На два пъти заради дълг на фирма-наемател била налагана възбрана на 8-те търговски обекта в сградата на читалището. Съществувал сериозен риск те да бъдат изнесени на публична продан.