Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на руския бизнесмен Денис Ершов за длъжностно присвояване на 1 млн. лева от „Петрол” АД, дадени му за консултантски услуги и представителни разходи за възстановяване на компанията. Той бе един от съсобствениците на дружеството до юни тази година.

Злоупотребите са били осъществени заедно с финансовия ръководител на „Петрол” Цветан Димитров, който също е с обвинение за присвояване на средства.

След като бе пуснат срещу гаранция от 500 хил. лева, която ще обжалва, той заяви: „Бях на съдебен туризъм, всичко е постановка, за да ме изплашат”. На въпрос кой стои зад заплахите, Ершов отговори: „Бившият ми сътрудник” (Митко Събев – бел. ред.).

Задържаният в понеделник в Бургас петролен бос пристигна по-рано днес в следствения отдел към прокуратурата по сигнал за злоупотреби, подаден от Събев. Ершов дойде, конвоиран със собствения си автомобил и готов за арест – с възглавница и куфар. На влизане заяви: "Не знам за какво ме викат, изчакайте. Надявам се да изляза, за да ви обясня”.

Срещу него се води още едно дело, което е в съдебна фаза - за заплаха за убийство срещу един от охранителите на дружеството.

Ершов, който има и литовско гражданство, стана съсобственик на „Петрол” през 2005-а, след като година преди това получи разрешение да влиза в страната (през 2000 година Национала служба „Сигурност” издаде забранителна заповед срещу него, Майкъл Чорни и още трима руски граждани – бел. ред.).

През юни Денис Ершов и съдружникът му Александър Мелников, които притежаваха съответно 47,5% и 5% от дружеството, продадоха дяловете си на Кирсан Илюмжино - бивш президент на руската република Калмикия, настоящ ръководител на Световната шахматна федерация и член на партията на Владимир Путин "Единна Русия". Останалата част е на Митко Събев, с когото Ершов води съдебни спорове от години.

В момента обвиненият руски бизнесмен има амбиции в здравния туризъм и се изявява като консултант.

Вчера той бе задържан и предаден на следствените органи в Бургас, непосредствено след пристигането му в страната от Москва на летището в „Сарафово”. Адвокатът му Анна Попова днес обясни, че не е бил арестуван, а конвоиран от морския град в Съдебната палата в София.

Според защитата на Ершов той никога не се укривал от съдебната власт. През последните месеци е имал здравословни проблеми и се е лекувал в столична болница. Адвокатът обясни още, че следствието е било уведомявано със съответните документи къде се намира Денис Ершов и защо не се явява.